To SaaS or not to SaaS
Een website of webshop kan je zelf op een omgeving inrichten, bouwen en onderhouden. Maar je kan ook gebruik maken van een door derden beheerde omgeving (SaaS, wat staat voor Software as a Service). Met een verkeerde keuze is alles daarna gedoemd te mislukken.
Bij deze keuze bestaat er geen goed of fout, maar kan je wel degelijk een verkeerde keuze maken. Tijd dus voor een aantal belangrijke aandachtspunten.
Wat is Saas?
Bij SaaS wordt de hardware, de software, de configuratie en het onderhoud geheel door derden verzorgd. Alleen de vormgeving en content moeten door de klant gemaakt en onderhouden worden. Bij Saas maak je dus gebruik van een dienst van derden, waarbij je online toegang krijgt tot de gegevens van de website of webshop.
De Saas omgeving draait dus bij derden en ook de data van de website of webshop wordt daar geplaatst. Met een portal kunnen 1 of meer gebruikers bij de gegevens van de website of webshop.
Wat zijn de SaaS kosten?
Bij een SaaS omgeving koopt u de software niet en wordt u er geen eigenaar van. In feite huurt u de oplossing van de leverancier en houdt de leverancier de software up to date. Ook zorgt de SaaS leverancier voor de backups, beveiliging en beschikbaarheid. U betaalt de leverancier per maand of per jaar voor het gebruik van hun dienstverlening gebaseerd op een licentiemodel.
Het licentiemodel van SaaS
Vaak zijn er extra kosten als u meerdere (content) beheerders heeft. Ook de vormgeving (template) kost vaak extra geld, evenals extra mogelijkheden zoals bijvoorbeeld iDeal koppeling, SEO optimalisatie enzovoorts. Maatwerk is soms mogelijk maar kostbaar en bij elke nieuwe SaaS versie zal het maatwerk dan weer getest en/of aangepast ($$) moeten worden. Sommige uitbreidingen van functionaliteiten rekenen extra kosten, bijvoorbeeld per vertaling, per bestelling, klant of login gebruiker.
De uiteindelijke kosten kunnen een veelvoud worden van de basis SaaS kosten, dus zorg voor een realistische lijst van wensen en eisen, of laat u daarbij adviseren.
SaaS conversie kosten
Als u een bestaande webshop over wilt zetten naar SaaS dan kan de data conversie complex en kostbaar zijn. Daarnaast zijn veel SaaS oplossingen niet in staat om daarna makkelijk een export te leveren om weer naar een andere oplossing over te schakelen. Wij hebben daar wel methodes voor om dit alsnog te verzorgen.
Beperkingen van Saas
Aanbieders van SaaS oplossingen kunnen niet altijd iDeal ondersteunen en de beheer omgeving is niet altijd in het Nederlands. Ook zijn vertaal mogelijkheden soms lastig of beperkt. Daarnaast merken we dat het ook impact kan hebben op een goede vindbaarheid.
SaaS en ondersteuning
Afhankelijk van uw organisatie kan het zijn dat u behoefte heeft aan 24/7 ondersteuning. Dat wordt vaak wel geboden maar dan bv alleen via e-mail of tegen toeslag of upgrade. Ook lopen de response tijden enorm uit per aanbieder. Wachttijden van 30-60 minuten zijn niet uitzonderlijk.
To Saas or not to Saas
That is the question!
Voor websites en webshops is SaaS vaak een uitstekende oplossing. Maar zoals met heel veel dingen in het leven is het maken van de juiste keuze vitaal. En pas op voor de vele checklisten want soms is het antwoord grijs en niet zwart-wit. Uiteindelijk werkt advies van iemand die uw organisatie en wensen en eisen kan doorgronden het beste.